Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Фахівці Укренерго ознайомились з реалізацією проекту вставки постійного струму на кордоні Грузії та Туреччини

Фахівці Укренерго ознайомились з реалізацією проекту вставки постійного струму на кордоні Грузії та Туреччини. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Делегація Укренерго та Американської енергетичної асоціації USEA відвідала Грузію для обміну досвідом з функціонування та розвитку енергосистеми країни та її з'єднання з енергосистемою сусідньої Туреччини.

Українського системного оператора представляли заступник директора з оперативного керування - головний диспетчер ДП «НЕК «Укренерго»​ Віталій Зайченко, директор з комунікацій та міжнародного співробітництва Михайло Бно-Айріян, директор з інвестицій та стратегії Володимир Кудрицький, виконавчий директор науково-проектного центру розвитку ОЕС України Олексій Брехт, спеціалісти служби оптимизації електричних режимів.

Основною метою візиту було ознайомлення наших фахівців з програмою реабілітації високовольтних підстанцій та роботою вставок постійного струму (ВПС) на кордоні грузинської та турецької енергосистем. Учасники зустрічі відвідали підстанцію 500 кВ «Ксані», а також оснащену ВПС конверторну підстанцію 500/400/220 кВ «Ахалцихе». Установка вставок постійного струму є частиною масштабного проекту створення системи передачі електроенергії в регіоні Чорного моря (Black Sea Transmission Network Project, BSTN), одного з найбільших інфраструктурних проектів Грузії.

Повітряна лінія 400 кВ Ахалцихе - Борчка використовується переважно для постачання електроенергії з грузинських ГЕС, що дозволило Грузії збільшити виробництво на цих станціях, а Туреччині забезпечило приплив дешевої електроенергії. Лінія також може використовуватись для транзиту електроенергії з Азербайджану до Туреччини. Оскільки Енергосистеми Грузії і Туреччини працюють з різними параметрами, для передачі електроенергії був побудований комплекс, що включає вставку постійного струму і дві перетворювальні підстанції загальною потужністю 700 МВт.

Варто зазначити, що проект був реалізований за донорські кошти у рекордно короткі строки – від початку проектування до введення в експлуатацію великого та складного інфраструктурного об'єкта пройшло трохи більше двох років.

Також у рамках насиченої програми візиту спеціалісти українського системного оператора НЕК Укренерго та грузинського «Грузинська Державна електросистема» (ГДЕ, GSE) представили свої напрацювання в сфері протиаварійної автоматики.

Колеги також обмінялися досвідом використання програмного забезпечення для планування та аналізу режимів роботи енергосистеми, зокрема, добових та тижневих, що є вкрай важливими при функціонуванні конкурентного ринку електроенергії.

«Маємо схожі з грузинськими колегами цілі та шляхи їх реалізації, адже Укренерго має стати повноцінним членом європейського об'єднання системних операторів ENTSO-E, працюючи синхронно з енергосистемами сусідніх країн, що історично мають відмінні від наших параметри та стандарти. Запозичення практичного досвіду реалізації подібних проектів у GSE дозволить Укренерго пришвидшити чимало процесів. Адже ми були вражені термінами та якістю реалізації проекту ВПС на підстанції «Ахалцихе» та й взагалі темпами осучаснення енергетичної інфраструктури Грузії. Це ще раз доводить, що навіть найамбітніші завдання, особливо ті, що стосуються євроінтеграції, реальні, якщо є бажання і воля системного оператора і держави», - підкреслив в рамках візиту директор з комунікацій та міжнародного співробітництва ДП «НЕК «Укренерго» Михайло Бно-Айріян.

Джерело: ukrenergo.energy.gov.ua