Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Новини наших колег: Укренерго вивчає досвід грузинських колег для структурних реформ компанії

Новини наших колег: Укренерго вивчає досвід грузинських колег для структурних реформ компанії. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Київ, 8-9 грудня. Відбулась дводенна зустріч керівництва Укренерго - українського системного оператора об'єднаної енергосистеми України з делегацією грузинського оператора енергосистеми GSE.

Захід був організований за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)  та Американської енергетичної асоціації (USEA).

Основна мета зустрічі – ознайомлення з досвідом стратегічного планування та презентація програм технічного розвитку грузинського системного оператора, а також вивчення практики реформування ринку електроенергії Грузії.

В перший день заходу представники GSE презентували своїм українським колегам план розвитку енергосистеми та магістральних мереж Грузії на наступні 10 років. Він розроблений з урахуванням вимог ENTSO-E та Секретаріату енергетичного співтовариства та використанням інноваційних технік моделювання та планування, зокрема, нової методології аналізу ENTSO-E на основі витрат та прибутків. У ході дискусії сторони обговорили необхідні для реалізації такої методики планування ресурси: людські, інформаційно-технологічні, організаційні, а також механізми взаємодії з учасниками ринку, галузі та державними інституціями.

Крім того, грузинські спеціалісти поділилися з українськими колегами досвідом впровадження системи моніторингу режимів протиаварійної автоматики WAMS (Wide Area Monitoring System) та схеми усунення аварійних ситуацій RAS (Remedial Action Scheme). Обговорили тонкощі побудови, розгортання та використання цих технологічних рішень для автоматизації експлуатації та обслуговування магістральних мереж.

«Маємо намір оптимізувати структуру та бізнес-процеси у сфері обслуговування енергетичної інфраструктури. Грузія як і Україна – пострадянська держава, маємо схожі проблеми та «хвороби», які наші колеги вже успішно вирішують та лікують. Радий можливості випробувати рецепти грузинської енергетичної кухні, - підвів підсумки першого дня голова Укренерго Всеволод Ковальчук.

Другий день зустрічі був присвячений знайомству з практикою реформування Оптового ринку електроенергії Грузії та реалізацією механізму планування ринку на добу наперед у цій країні.

«Грузинський ринок перебуває на етапі лібералізації та створення конкурентного середовища для генеруючих компаній. А реалізований проект регіонального співробітництва між грузинським та турецьким системними операторами – чудовий приклад для подібної кооперації між Укренерго та системними операторами країн сусідів, яка прискорить нашу євроінтеграцію - зазначив Всеволод Ковальчук. – Тому досвід наших колег з GSE є для нас дуже корисним.

Окрему увагу учасники зустрічі приділили також новій інвестиційній політиці Укренерго. Грузинські партнери висловили готовність ділитися своїми знаннями та досвідом у реформуванні системного оператора та енергосистеми України та зацікавились портфелем інвестиційних проектів Компанії.

«Грузія є яскравим прикладом швидких та якісних реформ у багатьох сферах суспільного життя. Електроенергетика – не виключення. Дякую нашим грузинським партнерам за відверту та плідну дискусію, а також нашим партнерам з USAID та USEA за допомогу в організації зустрічі» – підсумував подію керівник Укренерго.

Джерело: ukrenergo.energy.gov.ua