Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Роз’яснення «Укренерго» щодо передбачення в Колективному договорі Компанії можливості її приватизації

Роз’яснення «Укренерго» щодо передбачення в Колективному договорі Компанії можливості її приватизації. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Роз’яснення «Укренерго» щодо передбачення в Колективному договорі Компанії можливості її приватизації

Нещодавно у соцмережах з'явилася низка повідомлень та коментарів з інформацією про нібито майбутню приватизацію Укренерго. Як аргумент наводилися цитати з пп. 3.5 та 3.6 Колективного договору між адміністрацією та Радою голів профспілкових органів НЕК, де згадується термін «приватизація».

Офіційно заявляємо, що Укренерго приватизоване не буде, і менеджмент Компанії не має жодних намірів змінювати форму її власності. Більш того – ми в Укренерго виступаємо категорично проти приватизації стратегічної для нашої країни компанії.

Водночас, хочемо пояснити, звідки і чому з'явилося це формулювання у нашому Колективному договорі.

Наразі Укренерго – державне унітарне підприємство електроенергетичної галузі, що належить до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Наприкінці 2015 року була прийнята Галузева угода між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Фондом державного майна України, Всеукраїнським об'єднанням організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України», а також Профспілкою працівників енергетики та електротехнічної промисловості України на 2016-2018 роки.

Ця Угода містить певні положення щодо дій та зобов'язань співробітників у разі можливої приватизації підприємств ПЕК і є єдиною для всієї галузі. І ми, як одне з підприємств, що підпорядковане Міненерговугілля, були зобов'язані у наших колективних договорах використати положення Галузевої угоди, що ми і зробили.

Але це в будь-якому випадку не означає наміру приватизувати ДП «НЕК «Укренерго». Законом України «Про перелік об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації» визначено, що ДП НЕК «Укренерго» не може бути приватизоване. Приватизація Компанії чітко і прямо заборонена і у новому законопроекті «Про ринок електричної енергії».

Просимо всіх в подальшому враховувати цю інформацію.

Джерело: krenergo.energy.gov.ua