Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

7 квітня - Всеукраїнська акція протесту студентства

7 квітня - Всеукраїнська акція протесту студентства. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

7 квітня 2016 року об 11.00 в парку ім. Тараса Шевченка відбудеться Попереджувальна всеукраїнська акція протесту на захист гідного майбутнього студентської молоді України.

Акція передуватиме проведенню «круглого столу», ініційованого Громадською радою Міністерства освіти і науки України, який розпочнеться о 14.00 в конференц-залі Верховної Ради України (вул. Грушевського, 18/2), і на якому обговорюватиметься питання доцільності прийняття законопроекту № 3474, яким порушуються права студентських профспілок.

У "круглому столі" візьмуть участь представники профспілкового активу.

Довідково:

Забувши про першопричини Революції Гідності, яка привела нинішніх очільників до влади, новий Уряд навіть не згадує про необхідність забезпечення конституційних гарантій та належного рівня соціального захисту молоді - головної рушійної сили Революції.

Студентська, профспілкова молодь акцентує увагу, що сьогодні органи влади мають наміри звузити права студентів на стипендіальне забезпечення, що підтверджується розробленим Міністерством освіти і науки України законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування вищої освіти (щодо економічних відносин у сфері вищої освіти)».

Одним з антисоціальних намірів законопроекту є позбавлення стипендії студентів, які успішно навчаються, оскільки передбачається забезпечення академічною стипендією на рівні 15-20% студентів денної форми навчання, які навчаються за бюджетні кошти. Тобто замість 5 млрд. гривень стипендіального фонду залишиться 1 млрд. гривень. Майже 500 тисяч студентів залишаться без стипендій!

З 1 вересня 2016 року лише 100 тисяч «щасливчиків» отримуватимуть стипендії.

До пропозицій профспілок Уряд не прислуховується через те, що сильні і потужні профспілкові організації створюють перешкоду планам урядовців, адже у 2014 та 2015 роках вже поставало питання скорочення стипендіального забезпечення і профспілкова студентська молодь була першою, хто виступив проти цієї ініціативи і виборов право молоді на забезпечення стипендіями.

Також у планах Міністерства освіти і науки відсутні програми розвитку студентських гуртожитків. Найбільші обмеження відчують студенти сільської місцевості.

Держава робить спроби втручання в діяльність самоврядних профспілкових організацій, які об’єднують студентську молодь, чим порушують національне законодавство і міжнародні норми щодо незалежності та самоврядності громадських об’єднань, прикладом є законопроект №3474 «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок)» (від 13.11.2015).

 Молодіжна рада ФПУ

Джерело: fpsu.org.ua