Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Новини наших колег: активізація співпраці в енергетичній галузі між Україной та Іраном

Новини наших колег: активізація співпраці в енергетичній галузі між Україной та Іраном. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Продовжується робота Міжурядової Українсько-Іранської спільної комісії з економічного та торгівельного співробітництва. Українську делегацію очолює Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. 7 березня сторонами було підписано Меморандум про співпрацю.

У Меморандумі зазначено необхідність подальшого розвитку економічних зв’язків у сферах сільського господарства, інвестицій, банківській та фінансовій сферах, співпраці в галузях промисловості та гірничої справи. Також ідеться про активізацію зусиль у нафтовій, газовій, нафтохімічній промисловості, ядерній та гідроенергетиці, сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики. Окремим пунктом також ідеться про посилення співпраці у сфері культурної спадщини, культурно-мистецької діяльності, туризму, вищої освіти, охорони здоров'я та спорту

Особлива увага в документі надана потенційним проектам співпраці у:

- сфері сільського господарства : сторони висловили свою зацікавленість у розширенні та нарощуванні товарообігу в аграрній сфері.

 - авіабудуванні та авіаційній галузі. Йдеться про посилення співпраці у сфері цивільної авіації, зокрема проектуванні та виробництві нових модифікацій літака Ан-140-100, поставки транспортних цивільних невійськових літаків Ан-178, а також співробітництво компаній обох країн у сфері маркетингу та продажу пасажирських літаків Ан-158 в Ірані та регіоні.

 - галузі енергетики. Сторони домовилися про активізацію роботи щодо низки пріоритетних напрямків, зокрема модернізації зношених НПЗ України, участі в нафтогазових проектах на території Ірану, наукового та практичного співробітництва з питань підвищення ядерної безпеки у рамках МАГАТЕ та Всесвітньої асоціації операторів АЕС.

У Меморандумі також ідеться про перпективи співпраці щодо постачання легкої іранської нафти до Європи через Одесу.

Окрема увага надана потенціалу участі іранських компаній в модернізації газотранспортноїсистеми України, а також спільних проектах будівництва газосховищі в Ірані, для відкриттяможливості постачання газу з Південного Парсу (південь Ірану) через Туреччину та Українудо Європи.

Сторони відзначили важливу роль Комітету з питань режимів торгівлі між Україною та Ісламською Республікою Іран, який було створено у 2004 році рішенням Міжурядової Українсько-Іранської спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва. Українська Сторона запропонувала провести 4-е засідання зазначеного Комітету у м. Київ у ІІ півріччі 2016 року. Конкретні терміни проведення цього засідання будуть узгоджені дипломатичними каналами.

"Ми зацікавлені в розширенні кооперації з Ісламською Республікою Іран. Українська економіка, яка завдяки реформам стає конкурентною, потребує глобальних партнерів. Під час перемовин ми висловили готовність уже за три місяці надіслати торговельноу місію із залученням широкого кола представників ділових кіл, сформованих на базі пріоритетівМеморандуму", - прокоментував підписання документа Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

Джерело: http://mpe.kmu.gov.ua/