Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Столичні профспілки - за підвищення соціальних стандартів життя киян!

Столичні профспілки - за підвищення соціальних стандартів життя киян!. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

16 лютого відбулось засідання Президії Київської міськпрофради. Члени Президії одноголосно підтримали звернення до депутатів Київської міської ради з приводу невідповідності законодавчо закріплених соціальних стандартів реальним рівням доходів і витрат у столиці.

Звернення Президії Міськпрофради до депутатів Київської міської ради

 Прожитковий мінімум у країні має визначати стандарти соцзабезпечення й захищеності українців, але в Києві, у порівнянні з іншими регіонами, життя є дорожчим у рази.

Рівень доходів і витрат у столиці істотно відрізняється від регіональних відповідних показників. Так, через подорожчання комунальних послуг і продуктів харчування, вижити на визначений мінімум, який становить 1378 гривень, у Києві практично неможливо!

Президія Київської міської профспілки вважає, що прожитковий мінімум для киян повинен бути вищим, у порівнянні з іншими регіонами, й пропонує закріпити цю пропозицію законодавчо.  

         Політика жорстких соціальних обмежень, далека від конституційних норм соціальної справедливості, згортання державних гарантій, занепад київських промислових підприємств, скорочення асигнувань на охорону праці, поширення безробіття, особливо серед молоді (47% молодих киян не можуть працевлаштуватися), зарплатні борги (близько 88 млн. грн. у м. Києві), неможливість утримання за рахунок місцевого бюджету підприємств бюджетної галузі, комунальної власності та інфраструктури столиці – усе це є результатом дефіциту коштів з Державного бюджету на виконання делегованих повноважень по Києву протягом останніх років.

         Податок на доходи фізичних осіб є одним з найбільших джерел поповнення столичного бюджету, і сума обіцяних субвенцій з державного бюджету не може компенсувати повністю розмір забраного податку на доходи киян, тому обмеженість бюджетних коштів не дозволяє повною мірою вирішити всі ключові проблеми. З 2011 року Київ став єдиним містом в Україні, яке віддає державі 60% податку на доходи фізичних осіб, тим часом як інші міста перераховують лише 40%!

         Столичні профспілки пропонують депутатам Київради разом вимагати від центральної влади повернення столиці фінансових преференцій у вигляді половини надходжень від податку на прибуток і в повному обсязі податку на доходи фізичних осіб для виконання функцій, передбачених Законом України  «Про столицю України – місто-герой Київ».

Фінансова самодостатність стане відправною точкою, запорукою підвищення соціальних стандартів життя киян. Віднайдеться можливість встановити, за рахунок міського бюджету, муніципальну надбавку вчителям, лікарям, працівникам закладів культури, соціальним працівникам у розмірі 35% від посадового окладу. Уможливиться забезпечення адресної соціальної допомоги інвалідам, ветеранам війни, одиноким матерям та багатодітним сім’ям, реформування житлово-комунального господарства, подальше поліпшення інвестиційного клімату та застосування інноваційних механізмів управління містом.

Джерело: http://profrada.kiev.ua/