Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Достойний подарунок Президента України трудящим до Дня охорони праці

Достойний подарунок Президента України трудящим до Дня охорони праці. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Президент України В.Ф.Янукович 25 квітня 2013 року підписав Закон України «Про затвердження Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014 ‑ 2018 роки», поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 1184 від 27.12.2012 р) та прийнятий Верховною Радою України 4 квітня 2013 року.

Зазначена державна соціальна Програма - це продукт тривалого соціального діалогу, фактично - національний план дій щодо вирішення проблемних питань у сфері безпеки праці, зниження рівня виробничого травматизму та професійної захворюваності, збереження життя і здоров’я людини в процесі праці.

Підписаний Закон – один із головних результатів за останні роки співпраці Уряду, профспілок і роботодавців у сфері охорони праці, спрямований на реалізацію державної політики у цій сфері на всіх рівнях виконавчої влади з використанням механізмів соціального діалогу.

Програма спрямована на формування безпечного виробничого середовища, попередження та ліквідацію випадків виробничого травматизму, професійних захворювань. Вона включає шляхи, завдання і показники прогресу в сфері охорони праці, передбачає аналіз ситуації в державі та в галузях економіки і дієвість працеохоронної системи.

Більшість пропозицій професійних спілок включено до Програми. Основні з них:

- впровадження систем управління охороною праці на державному, галузевому та регіональному рівнях;

- розроблення та впровадження механізму виявлення фактів приховування випадків травматизму на виробництві та професійної захворюваності;

- запровадження механізму економічного стимулювання роботодавців щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці;

- ратифікація Конвенцій МОП № 121 «Про допомоги у випадках виробничого травматизму і № 187 «Про основи, які сприяють безпеці та гігієні праці»;

- диференціація внесків на соціальне страхування залежно від рівня безпеки та умов праці;

- участь Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у фінансуванні навчання профактиву з питань охорони праці тощо.

У Програмі чітко визначено стратегічні завдання і заходи щодо вирішення питань охорони праці, органи виконавчої влади - відповідальні за реалізацію цих заходів, строки їх реалізації та джерела фінансування.

Загалом на реалізацію заходів Програми спрямовується понад 220 мільйонів гривен.

Серед основних заходів Програми також передбачено:

- удосконалення системи обліку та аналізу даних про випадки виробничих травм та професійних захворювань;

- відновлення та модернізація медичних служб на виробництві;

- розроблення та оприлюднення щорічного Національного звіту про стан охорони праці в Україні;

- запровадження на національному телеканалі телевізійного проекту «Безпека життєдіяльності праці»;

- впровадження єдиної бази даних про суб’єкти господарювання, які проводять навчання працівників, в тому числі зайнятих на роботах підвищеної небезпеки;

- забезпечення розвитку системи медицини праці;

- вирішення питань покращення діагностики професійних захворювань тощо.

Одразу після набуття Законом чинності державні органи, сторони соціального діалогу приступають до реалізації передбачених Програмою заходів, розроблення необхідних нормативних, методичних документів в організації навчальної та інформаційної роботи.

Конкретна практична робота над реалізацією програми дозволить зберегти здоров’я і життя сотням працівників підприємств України.

Джрело: fpsu.org.ua