Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Профспілки категорично не підтримують антисоціальний Держбюджет-2016!

Профспілки категорично не підтримують антисоціальний Держбюджет-2016!. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Вже традиційно більшість доленосних для країни рішень розробляються та приймаються кулуарно. Державний бюджет України на 2016 рік був підготовлений Кабінетом Міністрів України з порушенням принципів соціального діалогу та ігноруванням Рішення Національної тристоронньої соціально-економічної ради (далі – Національної Ради) щодо участі соціальних партнерів у формуванні бюджетної політики.

Національний колективний трудовий спір профспілок з Урядом, масові акції протесту, численні пікетування Кабміну та Верховної Ради України, звернення до парламентаріїв не отримали належної реакції – влада не бачить і не чує профспілок, які представляють інтереси понад 7 мільйонів працівників.

За 2014–2015 роки інфляція склала 177%тарифи на житлово-комунальні послуги, воду, електроенергію, газ виросли майже на 200%Номінальне ж зростання соціальних стандартів та гарантій відбулося лише у вересні 2015 року на ганебних 13%, при цьому падіння реальної заробітної плати у 2015 році, навіть з урахуванням цього підвищення, склало 21%.

Прийнятий Закон України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» передбачає «замороження» розмірів державних соціальних стандартів та гарантій на рівні вересня 2015 року, і лише з 1 травня ц.р. закладено зростання на 5,2% та з 1 грудня - ще на 6,9%. Тобто підвищення у 2016 році компенсуватиме лише прогнозований на цей період рівень інфляції - 12% (досвід попередніх років свідчить, що фактичний рівень інфляції більш ніж у вдвічі перевищував прогнозний).

Крім того, розмір прожиткового мінімуму з 1 січня 2016 року встановлено в 2 рази меншим ніж його фактична величина, яка офіційно оприлюднений на сайті Мінсоцполітики. Таким чином удвічі є заниженими державні соціальні гарантії – мінімальна заробітна плата та мінімальна пенсія.

Також спеціальними законами «під бюджет» «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр. №911-VIII) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. №914-VIIIвизначено, що шляхами стабілізації фінансового стану країни є економія на працюючих, дітях, інвалідах, ветеранах та пенсіонерах. З цією метою:

-   передано на місцеві бюджети фінансування пільг, чим навісили на них камінь зобов’язань вагою в 62 мільярди гривень. І вже є прогнозованим недофінансування на ці цілі приблизно на 25 мільярдів, одже існує реальна загроза обмеження пільг для пільговиків;

-   поріг індексації зарплат, пенсій, стипендій, допомог, збільшено з 101% до 103%, тобто на думку влади інфляція у 2,9% не вважається знеціненням та не потребує компенсації.

-   продовжено ще на рік обмеження пенсій працюючим пенсіонерам та змінено прядок виходу на пенсію працівників, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, льотно-випробного складу.

-   обмежено права дітей на отримання державної допомоги та безкоштовного харчування.

-   внесення змін до Держбюджету можливо за умови перевиконання за 3 квартали Держбюджету на 15%. Таким чином влада «подбала» про народ і реальна можливість підвищення соціальних гарантій та стандартів фактично зведена нанівець, бо фактично реалізувати це право можливо не раніше 1 грудня ц.р.

Профспілки звернулися до Гаранта Конституції України, з проханням застосувати право вето до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», який передбачає продовження урядової політики «жорсткої» економії на людях, та забезпечити встановлення основних державних соціальних стандартів і гарантій на 2016 рік на законодавчо гарантованому рівні. На жаль, це звернення при прийнятті рішення Президентом України не враховано.

Позиція ФПУ залишається незмінною – Держбюджет має враховувати реальні інтереси громадян країни.

Джерело: fpsu.org.ua