Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Київська міська рада профспілок провела звіти і вибори

Київська міська рада профспілок провела звіти і вибори. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

19 листопада ц.р. у конференц-залі готелю «Турист» відбулася ХІ Київська міська міжспілкова конференція профспілок. Участь у роботі профспілкового форуму взяли Голова Київської міської державної адміністрації  Віталій Кличко, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий,  представники роботодавців, широкий профспілковий актив, ветерани профспілкового руху.

У звітній доповіді голова Міськпрофради Валентин Мельник презентував роботу міського об’єднання столичних профспілок і профорганізацій за п’ять років: із грудня 2010 року по листопад 2015 року, яка була спрямована на захист конституційних, соціально-економічних прав та інтересів киян, удосконалення внутрішньоспілкової та інформаційної роботи серед галузевих профспілок – членів Міськпрофради.

У доповіді та виступах делегатів, зокрема, зазначалося, що діяльність у звітному періоді була ускладнена низкою змін суспільно-політичного життя країни та викликів сьогодення. Кризовий економічний стан більшості галузей економіки 2010-2015 років, революційні події на Майдані Незалежності та АТО на сході України кінця 2013‑2015 років, недостатнє фінансове забезпечення бюджетних установ та організацій протягом звітного періоду створили додаткові проблеми зайнятості, заборгованості із виплати заробітної плати, соціального захисту трудящих і членів їхніх сімей, студентів, пенсіонерів.

Окремі проблемні питання профспілкам спільно із соціальними партнерами вдалося вирішити, проте деякі з них залишаються на різних стадіях вирішення та перебувають під контролем Міськпрофради.

Колективні дії Міськпрофради, галузевих профспілок освіти і науки, охорони здоров’я, культури сприяли тому, що в бюджетних установах, які фінансуються з міського бюджету, заборгованість із виплати зарплати відсутня.

Міськпрофрада, її членські організації приділяли значну увагу забезпеченню укладення та виконання колективних договорів на підприємствах, установах та організаціях м. Києва.

Виконуючи Закон України «Про соціальний діалог в Україні», Київська міськпрофрада співпрацювала з Головним управлінням Пенсійного фонду у м. Києві та Головним управлінням Держпраці у Київській області, спільно проводячи консультативно-виїзні наради на підприємствах та в організаціях міста за участі первинних профспілкових організацій цих підприємств щодо надання роз’яснень змін до законодавства з питань пенсійного забезпечення та охорони праці.

Питання охорони праці, захисту та реалізації прав членів профспілок на безпечну працю залишалися одним з пріоритетних напрямів діяльності на рівні з такими, як зайнятість та заробітна плата.

Для об’єднання зусиль державного нагляду і громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці, укладено Угоду про співпрацю між територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві та Київською міською радою профспілок.

З метою поліпшення координації роботи технічних інспекторів праці членських організацій, Президією створена технічна інспекція праці Київської міськпрофради.

Міськпрофрада та членські організації за участю соціальних партнерів проводили щорічний огляд-конкурс «Краще підприємство з охорони праці у м. Києві», брали участь у проведенні заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці та конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей».

За наполяганням профспілок, започатковане навчання представників профспілок з питань охорони праці на виробничому та міському рівні за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків. На теперішній час, за цією програмою, навчено і видано посвідчень про перевірку знань майже 600 профактивістам.

Для більш широкого залучення молоді до профспілкового життя, у 2011 році була створена Молодіжна рада Київської міської ради профспілок.

З метою поліпшення роботи та надання більш кваліфікованої правової допомоги членам профспілок м. Києва, Міськпрофрадою було створено в 2012 році профспілкову адвокатуру.

Продовжувалася багаторічна профспілкова традиція щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків під час шкільних канікул. Щорічно влітку понад 30 тисяч дітей, батьки яких є членами профспілок міста Києва, оздоровлювались і відпочивали у дитячих оздоровчих закладах на Київщині та в інших регіонах України.

Виступаючи перед учасниками форуму мер Києва Віталій Кличко, розповів про перспективи розвитку столиці, заходи, що їх здійснює КМДА для задоволення потреб мешканців Києва, соціально-економічного захисту працівників. Мер також підкреслив, що завдяки плідній співпраці міської влади із профспілками в столиці здійснюються чимало добрих справ, а також є чимало спільних програм і планів на майбутнє.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий у своєму виступі позитивно оцінив роботу Міськпрофради, особисто її голови щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок столиці. Він поінформував делегатів і гостей конференції про позицію Спільного представницького органу профспілок щодо Генеральної угоди на наступний термін і проекту Трудового кодексу та розповів про роботу, яку останнім часом здійснювали СПО, ФПУ та її членські організації у законодавчій сфері. Він наголосив на тому, що сьогодні в сучасних складних умовах профспілкам потрібно більш активніше заявляти про себе, ефективно шукати нові форми та методи профспілкової роботи, забезпечення захисту конституційних, соціальних економічних прав працівників.

Конференція засвідчила, що у наслідок економічної кризи, соціально-економічної нестабільності, низької результативності соціального партнерства, значна частина проблемних питань у трудових колективах міста Києва залишаються невирішеними та потребують негайного господарського втручання.

У цій ситуації делегати закликали всі профспілкові організації та їх об’єднання проводити більш рішучі дії на подолання кризових явищ в економіці міста, підвищення ефективності соціально-економічного захисту працівників, їхніх трудових прав і законних інтересів, соціальної підтримки пенсіонерів і молоді.

Після жвавої дискусії делегати конференції визнали роботу Міськпрофради за звітний період задовільною. Вони також затвердили основні напрями діяльності Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» на 2015-2020 роки та доручили Президії Міськпрофради розробити план заходів щодо їх реалізації. Затверджено звіти Контрольно-ревізійної та Мандатної комісій.

Шляхом відкритого голосування головою Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» одноголосно було обрано Валентина Мельника. Також обрано новий склад робочих комісій, Президії та Ради Міськпрофради.

Джерело: http://profrada.kiev.ua/