Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Генеральна угода на новий термін повинна бути підписана!

Генеральна угода на новий термін повинна бути підписана! . Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

На важливості відстоювати при підписанні Генеральної угоди на новий строк принцип соціальної справедливості, підвищення рівня забезпечення соціально-економічного захисту працівників наголошували учасники наради керівників членських організацій Федерації профспілок України, що відбулась 26 жовтня. 

 Вів засідання Голова ФПУ Григорій Осовий.  В заході взяли участь заступники Голови ФПУ Євген Драпятий, Володимир Саєнко, Сергій Українець.

У своєму вступному слові та коментарях Григорій Осовий підкреслив велике значення Генеральної угоди та її соціального наповнення. Він сказав, що у проекті цього документу є ряд розбіжностей, які потрібно обговорити. Врегулювання розбіжностей були темою консультацій і переговорів між соціальними партнерами. Зараз прийшла пора приймати рішення.

Голова ФПУ зазначив, що від підписання Угоди є плюси, є й певні ризики. Профспілкам, звичайно, хотілось би, щоб всі профспілкові пропозиції були враховані при врегулюванні розбіжностей. На жаль, цього в повної мірі не відбулось. «Але ризики від не підписання Угоди я вбачаю більшими, ніж підписання з тими розбіжностями, які є в цьому тексті, - заявив Григорій Осовий. – По-перше, урядова Сторона внесла на наш розгляд законопроект, яким фактично відміняється само поняття Генугоди. По-друге, пропонується встановити термін дії колективних договорів, угод три роки.

Таким чином, у разі прийняття цього закону ми втрачаємо таку площадку, як Генеральна угода і можливість цієї площадки вести переговори, консультації, вести активний наступ з метою захисту законних прав та інтересів людини праці. Зрозуміло, що термін будь-яких угод буде три роки, то і наша Генеральна угода 2010 року автоматично переривається. Тому ми маємо дуже ретельно проаналізувати таблицю розбіжностей і сформувати свою профспілкову позицію».

З інформацією про неузгодженні пропозиції сторін до проекту Генеральної угоди на новий строк виступила керівник Управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ Олена Лобчеко.

При обговоренні Таблиці розбіжностей особливу увагу було приділено найбільш актуальним та важливим, з точки зору профспілок, питанням. Серед них – заборгованість по виплаті заробітної плати, розмір мінімальної зарплати, охорони праці, забезпечення зростання основних державних соціальних стандартів та гарантій, актуалізації та затвердження оновлених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг.

Про поточну ситуацію з державним соціальним страхуванням та дії профспілок з метою її покращення проінформував заступник Голови ФПУ Сергій Українець.