Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Проблеми переселенців обговорені на експертному рівні

Проблеми переселенців обговорені на експертному рівні. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

У Комунікативному центрі Уряду відбулася експертна зустріч з питань соціального захисту, працевлаштування та реінтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Участь у заході взяли представники громадських об’єднань, засобів масової інформації, науковці, експерти.

Міністерство соціальної політики України представляли заступник Міністра Віталій Мущинін, заступник начальника Управління організації соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Ольга Жидецька, начальник Управління організації надання соціальних послуг Державної служби зайнятості Любов Бершадська.

Заступник Міністра проінформував, що на завершальному етапі знаходиться підготовка до затвердження Комплексної державної програми інтеграції, соціальної адаптації та захисту і реінтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2015-2016 роки, і коротко зупинився на основних положеннях документу.

Головне завдання Програми – консолідація зусиль органів державної виконавчої влади всіх рівнів, місцевого самоврядування, громадських організацій для ефективного вирішення проблем ВПО.

Окреслюючи демографічну ситуацію щодо переселенців, заступник Міністра повідомив, що на сьогодні управліннями соціального захисту населення в регіонах взято на облік 1 млн. 240 тис. внутрішніх переселенців., або 920 тис. сімей. Понад 300 тис. родин одержують державну допомогу на проживання і оренду житла.

Серед переміщених осіб – 286 тис. працездатних, 157 тис дітей, 52 тис. інвалідів, 746 тис. пенсіонерів.

З Донецької і Луганської областей в інші регіони переїхали 62 дитячі будинки сімейного типу, в яких виховуються 390 дітей, а також 180 прийомних сімей, де виховуються 314 дітей. Тимчасово переміщено понад 1450 вихованців інтернатів та закладів соціального захисту.

З-поміж проблемних питань, визначених у проекті Державної програми, Віталій Мущинін виокремив проблеми забезпечення житлом і працевлаштування ВПО, відсутність у більшості переміщених осіб фінансових ресурсів для існування, впровадження компенсаційних механізмів відшкодування втрат внаслідок проведенняАТО, а також чіткий облік наявності  вільних місць у дошкільних, шкільних навчальних закладах для влаштування дітей з числа внутрішньо переміщених осіб. Окремий блок питань – законодавчо-нормативне врегулювання питань, пов’язаних із соціальним захистом переселенців.

„Міністерство соцполітики, - зазначив Мущинін, - пропонує зосередити зусилля на матеріальному, інформаційному, консультаційному сприянні держави переселенцям, а також, у перспективі, створення сприятливих умов і стимулювання повернення переміщених осіб до місць постійного проживання і забезпечення там їхньої безпеки”.

„Ми хочемо отримати чітку чисельність осіб, які звертаються по державну допомогу, - сказав заступник Міністра, - сьогодні у нас є облік, але ми не бачимо узагальненої картини щодо потреб переміщених осіб”. Друге – моніторинг ефективності втілюваних громадськими організаціями мікропроектів з вирішення проблемних питань переселенців. Серед важливих індикаторів – кількість надання соціальних послуг і їхній грошовий еквівалент, а також відсоток забезпечення соціальними послугами одержувачів допомог.

У обговоренні проекту Програми звучали думки як фахівців соціальної сфери, так і представників громадськості. Голова Громадської ради приМінсоцполітики Григорій Кабанченко зауважив, що результат виконання Програми напряму залежить від належного фінансування документу з Держбюджету. „УМінсоцполітики створено Раду волонтерів, яку очолив Міністр, а його першим заступником є Віталій Мущинін, - нагадав присутнім Кабанченко. – Такі ради будуть створені в областях для координації зусиль влади і громадського сектору, в тому числі для задоволення потреб переміщених осіб”.

Під час зустрічі було встановлено відеозв’язок з Дніпропетровськом, Львовом, Одесою, Полтавою, Харковом і Черніговом.

Джерело: mlsp.gov.ua