Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк провів брифінг в інформаційній агенції «Укрінформ» на тему «Стан ринку праці України. Нові підходи в діяльності Державної служби зайнятості».

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк провів брифінг в інформаційній агенції «Укрінформ» на тему «Стан ринку праці України. Нові підходи в діяльності Державної служби зайнятості».. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Безробітними в Україні зараз є п'ять мільйонів чоловік, хоча ця цифра і не звучить в офіційній статистиці. Про це заявив глава правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк під час брифінгу в інформаційної агенції «Укрінформ» на тему «Стан ринку праці УкраїниНові підходи в діяльності Державної служби зайнятості». В заході також взяв участь Голова Державної служби зайнятості Ярослав Кашуба.

Представник профспілок наголосив на тому, що, за офіційною статистикою, в 2014 році на Україні зафіксовано зростання безробіття на 337 тисяч осіб, до 1,8 мільйона осіб. Ця статистика не відображає повну картину по безробіттю, оскільки багато людей у ​​разі звільнення не стають на облік у центрі зайнятості. У той же час, за даними Міжнародної організації праці, реальне безробіття на Україні за підсумками 2014 виросла з 7,3% до 9,3% економічно активного населення.

«Дозволю собі суб'єктивний погляд і озвучу цифру, яка не звучить в офіційній статистиці. За нашими експертними, суб'єктивним, профспілковим оцінками, ми маємо 5 мільйонів чоловік, які де-факто не мають роботи і в будь-який час можуть прийти в службу зайнятості, або поповнити ряди тіньової економіки, або поповнити ряди кримінального світу, або зібрати свої речі і поїхати шукати заробіток в чужі країни», - сказав Сергій Кондрюк. 

На думку Голови Фонду, цей показник майже в 10 разів перевищує офіційні показники Державної служби статистики, за даними якої кількість офіційних безробітних в Україні станом на початок березня становила 523,4 тис. осіб.

При цьому він зазначив, що ситуація ускладнюється багатьма факторами, насамперед економічного характеру та загальнополітичної напруженості. І ситуацію не рятує той факт, що, навіть отримавши статус офіційного безробітного, громадянин не має належного рівня матеріальної підтримки.

У свою чергу, глава служби зайнятості України Ярослав Кашуба повідомив, що, за наявними прогнозами, рівень безробіття в 2015 році на Україні повинен вирости з 9,3% до 11,5%, що складе більше 2 мільйонів чоловік

Сергій Кондрюк проінформував, що заморожування мінімальної заробітної плати на рівні 1218 грн. призвело до того, що українці втрачають 50 відсотків від доходу. «Заморожування заробітної плати за ці роки призвело, що в середньому українець втратив 50 відсотків вартості своєї зарплати», - підкреслив він. І нагадав: у грудні 2013 р. розмір мінімальної заробітної плати був заморожений на показнику 1218 грн. Відповідно, відбулося зростання і допомоги по безробіттю.

Голова Фонду підкреслив, що на сьогодні збільшилися показники заборгованості з виплати заробітної плати. «Сумарна заборгованість в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилася більш ніж у 3 рази, кількість осіб, яким не виплачена заробітна плата, збільшилася майже в 10 разів», - резюмував Кондрюк.

 Що мають робити профспілки, по-перше, для вирішення проблеми безробіття в країні, по-друге, щоб змусити владу, опозицію, всіх українських політиків займатися цією проблемою не тільки під час виборів?

Відповідаючи на це запитання, Сергій Кондрюк зазначив: «В травні має бути підписано Генеральна угода, у якої перший розділ присвячено саме ринку праці. Ми ведемо переговори з представниками центральних державних органів влади, роботодавців, експертів з тим, щоб показати наскільки важливим є для економіки держави легально працюючі люди. Це наповнення Пенсійного фонду, це податки до держави, це люди, які не стоять з протягнутою рукою за державними допомогами. Тому ми звернулись з відповідними ініціативами до парламентських фракцій з закликом провести парламентські слухання про стан і перспективи українського ринку праці в контексті .євроінтеграції. Я думаю, що ми нарешті доб’ємося, щоб у кожному законі має бути прописано, як він впливає на підвищення або зниження рівня зайнятості. Тоді буде менше з одного боку популізму, з іншого боку «бізнеслізму», що дозволило би позитивно дивитись на перспективу змін на ринку праці».

Але, підкреслив Голова Фонду, створити робоче місце ще не достатньо. Треба зробити його цивілізованим. А для цього маємо створити цивілізований ринок праці. На думку Сергія Кондрюка, він має відповідати 4 критеріям:

1. Людина має отримувати легальну заробітну плату і платити з неї внески.

2. Доход з цієї заробітної плати має бути щонайменше вдвічі вище ніж прожитковий мінімум.

3. Умови праці мають бути безпечними.

4. Має бути елементарний соціальний діалог між працівниками і державою.

«Якщо ми будемо мати такий підхід до створення ринку праці, то соціальна відповідальність бізнесу буде домінувати над політикою «Прибуток понад усе», - наголосив заступник Голови ФПУ.

Джерело: fpsu.org.ua