Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк: мінімальну зарплату потрібно збільшити майже в чотири рази

Заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк: мінімальну зарплату потрібно збільшити майже в чотири рази. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

озмір мінімальної заробітної плати вже на початок наступного року має бути встановлено на рівні 4498 грн. проти того, що існує зараз - 1218 грн., - заявив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

- Мінімальна заробітна плата лишається замороженою на рівні грудня 2013 року, а протягом 2014 року відбулось радикальне підвищення цін і тарифів на життєво необхідні товари і послуги, перед усім це стосується вартості газу для населення, вартості електрики і як наслідок вартості комунальних платежів, - зазначив він.

- На фоні розгулу інфляції, яка лише за офіційними даними у минулому році з’їла 25% споживчої вартості зарплат і пенсій, ігнорування Урядом пропозицій профспілок щодо підвищення у цьому році мінімальної зарплати щонайменш на рівень інфляції можна розцінювати як порушення Конституції України, яка гарантує громадянам право на достатній рівень життя.

Ми переконані, що заморожування зарплат в умовах зростання цін і тарифів є не просто економічною помилкою, - це економічний злочин.

Нонсенсом можна вважати і те, що у нас працююча людина фактично залишається бідною і не здатною на свою зарплату забезпечити собі навіть необхідне: належне харчування, оплату комунальних послуг, придбання необхідних товарів і послуг.

Профспілки наголошують: не може бути так, що в Україні на сьогодні мінімальна заробітна плата:

- в 7 разів нижча, ніж в Естонії, Словаччині, Угорщині або Чеській Республіці;

- в 15-30 разів менша, ніж в Австрії, Люксембурзі, Німеччині, Франції;

- а також є втричі нижчою від визначеного ООН рівня злиденності, який становить 5 дол. США на добу.

Тому профспілки ініціюють принципово інший підхід до виходу з економічної кризи – не заморожування зарплат, а навпаки - підвищення платоспроможності українського працівника.

Це дозволить йому купувати українські товари, придбати послуги, що у свою чергу стимулюватиме зростання в країні виробництва, появу нових робочих місць, а також збільшення відрахувань до місцевих бюджетів, до Пенсійного фонду тощо.

СПО об’єднань профспілок вже ініційовано підготовку проведення колективних переговорів з встановлення розміру мінімальної заробітної плати, який повинен відповідати реальним потребам людини праці, і має бути закладеним в проекті Держбюджету на 2016 рік.

Згідно з нашими розрахунками, які здійснено відповідно до вимог чинного законодавства та міжнародних норм, визначених Європейською соціальною хартією і відповідними Конвенціями МОП, розмір мінімальної заробітної плати (з урахуванням витрат на освіту, охорону здоров’я, житло, утримання сім’ї, і виплати обов’язкових податків та внесків) до кінця поточного року має збільшитись майже вчетверо.

Однак, враховуючи що таке підвищення потребує певної етапності, профспілки пропонують діяти наступним чином:

- з 1 січня 2016 року встановити мінімальну зарплату у розмірі 1 986 грн. - на рівні фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, ЄСВ, військового збору та інфляції;

- з 1 грудня 2016 року – у розмірі 2 518 грн., тобто на рівні фактичного прожиткового мінімуму (в складі якого вартість продуктів харчування складає 45%), з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, ЄСВ, військового збору та показник інфляції;

- з 1 січня 2017 року – підвищити мінімальну зарплату до 4 350 грн. - з урахуванням основних потреб сімей працівників, зокрема: продуктів харчування, одягу, медичного обслуговування, а також витрат на освіту;

- а з 1 січня 2018 року додати до зазначених потреб ще і можливі кошти для накопичення працівником (з метою, наприклад, придбання житла) і збільшити мінімальну зарплату – до 5 207 грн.

Враховуючи економічні складнощі в державі, профспілки запропонували Стороні власників щоквартально підвищувати розмір мінімальної заробітної плати.

- Профспілки переконані, що лише підвищення заробітних платдозволить розпочати реальну боротьбу з бідністю в Україні та забезпечить її поступове наближення до стандартів ЄС, - сказав заступник Голови ФПУ.

Джерело: fpsu.org.ua