Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Відбулося засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Відбулося засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

У Мінсоцполітики відбулося засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат під головуванням Міністра соціальної політики Людмили Денісової. Зокрема, було розглянуто питання стану погашення заборгованості із зарплати на трьох підприємствах-боржниках України - у ПрАТ „Авіакомпанія „Аеросвіт”, ТОВ „Авіакомпанія „Донбасаеро” та у ПАТ „Львівська вугільна компанія”.

Присутні на засіданні представники Генеральної прокуратури, МВС та Державної виконавчої служби поінформували, що попри всі заходи, які вживалися досі для розв’язання проблеми, заборгованість із зарплати в „Аеросвіті” та „Донбасаеро” істотно не зменшується і нині становить 116,8 млн.грн. та 14,3 млн. грн. відповідно. Ситуація ускладнюється ще й тим, що ці компанії перебувають у приватній власності, і їх керівники уникають контактів з державними органами. На засідання Комісії вони також не з’явилися, хоча були попереджені про необхідність бути присутніми й доповісти про стан справ.

Віце-президент Професійної спілки-асоціації льотного складу цивільної авіації України Веніамін Тимошенко та голова профспілкової організації „Донбасаеро” Петро Гармаш, які також брали участь у засіданні, доповіли, що ситуація в трудових колективах напружена, боротьба за повернення працівникам заборгованого заробітку триває. Вони звернулися до Людмили Денісової з проханням знайти методи впливу на керівництво їхніх компаній та посприяти у вирішенні конфлікту.

Міністр дала доручення підготувати відповідні листи до Генеральної прокуратури та МВС. Крім того Людмила Денісова пообіцяла розглянути пропозицію заступника голови Федерації профспілок України Сергія Кондрюка щодо внесення законодавчої ініціативи про економічний захист працівників у випадку невиплати або затримки заробітної плати.

Заслухали члени Комісії й в.о. генерального директора ПАТ „Львівська вугільна компанія” Наталію Чудак. Вона повідомила, що нині заборгованість на підприємстві становить 5,8 млн. грн. Головна причина її утворення – відсутність достатньої кількості замовлень, аби завантажити на повну потужність виробничий процес. Але пошук шляхів виходу із кризи триває, запевнила Наталія Чудак. Людмила Денісова у відповідь зазначила, що ситуація на підприємстві й надалі перебуватиме під постійним контролем.

„Всі ми розуміємо, що в Україні надзвичайно складна політична і економічна ситуація. Але це не може слугувати виправданням для невиплати або затримки заробітної плати. Люди мають отримувати зароблене. Ліквідація боргів із заробітної плати залишається одним з найголовніших завдань Уряду, і ми шукатимемо ефективних механізмів вирішення цієї проблеми”, - заявила Людмила Денісова.

 

Джерело: mlsp.gov.ua