Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Профспілки на захисті інтересів працівників ПАТ «Київський завод реле та автоматики»

Профспілки на захисті інтересів працівників ПАТ «Київський завод реле та автоматики». Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

20 лютого 2013 року Київський міськком профспілки енергетиків організував та провів засідання за участю заступника голови Центрального комітету «Укрелектропрофспілки» Курільця М.П. начальника управління з соціально-економічних відносин Київської міської ради профспілок Пановой О.Л., представників Фонду держмайна України, керівництва та профспілкового комітету ПАТ «Київський завод реле та автоматики» стосовно ситуації, яка склалась в Товаристві.

З інформацією про стан справ та вжиті раніше заходи виступив голова Київської профспілки енергетиків Тищенко О.М.

ПАТ «Київський завод реле та автоматики» належить до державного сектору економіки. Державна частка в статутному капіталі товариства складає 58,936% і, таким чином, становить розмір, який забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність та долю підприємства.

З 2010 року завод знаходиться на межі виживання. Станом на 01.02.2013 року у товариства накопичилось боргів на загальну суму понад 18 млн. грн., в тому числі простроченої заборгованості перед працівниками по заробітній платі на суму 4620,9 тис.грн.

У даний час виконавчою службою Солом’янського району м. Києва арештовані всі банківські рахунки, каса та майно товариства. Усі кошти, що надходять на рахунки товариства (а це – в основному, плата за оренду приміщень) виконавча служба направляє на виконання рішень судів.

В зв’язку з цим відсутні можливості для оплати енергоносіїв, комунальних послуг. Опалення приміщень не проводиться. Можливе повне припинення діяльності (в т.ч. оренда) товариства.

На 01.02.2013 на заводі 108 працівників. Внаслідок ситуації, що створилася, вони працюють неповний робочий тиждень (2-3 дні). Але і за цю роботу заробітної плати не отримують. Не відбуваються і відрахування до Пенсійного фонду, що ставить у складну ситуацію працівників передпенсійного та пенсійного віку. Не оплачуються листки непрацездатності, відсутні відрахування до інших соціальних фондів. Все це позбавляє працівників прав, гарантованих державою.

Фонд державного майна України включив ПАТ «Київський завод реле та автоматики» до Державної програми приватизації на 2012-2014 роки. Однак на протязі 2012 року та на даний час продаж не відбувся. Останній конкурс мав бути 08.02.2013 р., але процедура була призупинена. Інформація від ФДМУ з цього приводу надходить суперечлива.

Колектив товариства неодноразово звертався до різних інстанцій, в тому числі, і до Голови фонду державного майна України, але вирішення питання гальмується.

Професійні спілки не знаходяться осторонь цієї проблеми. Ми приймали участь у засіданнях комісій ФДМУ, писали листи, проводили спільні засідання з представниками Фонду, але поки все марно.

На засіданні було заслухано  голову правління ПАТ «Київський завод реле та автоматики» Болохонова В.В., голову наглядової ради-заступника начальника управління Фонду держмайна України Лісового В.П.

В результаті роботи була прийнята постанова, яка передбачає спільне звернення Центрального комітету Професійної спілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, Київської профспілки енергетиків та Київської міської ради профспілок до Президента України з проханням допомогти у вирішенні ситуації з ПАТ «Київський завод реле та автоматики» в цілому та до Прем'єр-міністра України з проханням надати допомогу у виплаті заборгованої заробітної плати працівникам Товариства.