Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Соціально-економічний захист працівників – пріоритет для профспілок

Соціально-економічний захист працівників – пріоритет для профспілок. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Як забезпечити надійний і ефективний захист законних прав та інтересів людини праці? Що треба зробити для підвищення рівня соціального діалогу? Ці та інші актуальні питання обговорено 27 травня під час засідання Постійної комісії Ради ФПУ з питань соціально-економічного захисту членів профспілок.

Вів засідання голова Комісії, голова Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Василь Мойсюк, У роботі Комісії взяли участь В.о. Голови ФПУГригорій Осовий, заступники Голови ФПУ Сергій Кондрюк і Сергій Українець, керівник Департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання ФПУОлена Лобченко, представники членських організацій та структурних підрозділів апарату ФПУ. 

Під час заходу відбулось конструктивне обговорення питання «Про проект Постанови Ради  ФПУ «Про завдання профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умовах». Цей проект було взято за основу Президією ФПУ 27 березня.

Члени комісії внесли в запропонований документ низку пропозицій, уточнень та доповнень. Зокрема було висунуто пропозиції профспілкам всіх рівнів більш рішуче і принципово відстоювати права та інтереси людини праці, захищати членів профспілки від свавілля чиновників влади та роботодавців, які системно порушують принципи соціальної справедливості в питаннях оплати праці працівників як виробничій, так і бюджетної сфер.

Учасники засідання наводили безліч прикладів, коли рентабельність підприємств становить від 5 до 80 відсотків, а рентабельність працівників мінусова. «Ганьба таким роботодавцям, але і ганьба таким профспілкам, які не примусили роботодавців справедливо вирішувати це питання», - наголосив Василь Мойсюк.

У ході дискусії учасники засідання запропонували встановити у Генеральної угоді тарифну ставку працівника першого розряду не менш 120 відсотків від мінімальної зарплати, а також закріпити розмір мінімальної заробітної плати на рівні двох прожиткових мінімумів.

Як підкреслювалось під час засідання, треба, створюючи нові робочі місця, зберігати існуючи, підвищуючи рівень Їх ефективності та безпеки. Крім того, представники профспілок виробничої сфери акцентували увагу на необхідності законодавчого врегулювання питання впровадження справедливих стандартів оплати праці.

Після обговорення, Комісія рекомендувала Раді ФПУ розглянути та ухвалити на засіданні 26 червня текст Постанови Ради  ФПУ «Про завдання профспілок щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих у сучасних умовах».

Під час засідання також було обговорено інші важливі питання: «Про підготовку до проведення консультацій сторін соціального діалогу щодо вироблення підходів до укладення Генеральної угоди на новий строк», «Про загрози на ринку праці та дії профспілок», «Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімальних розмірів оплати праці та відповідальності за порушення законодавства про працю», «Про спільні дії ФПУ та профспілок працівників бюджетної сфери у вирішенні проблем працівників цих галузей», «Про пропозиції ФПУ щодо удосконалення податкової системи України».  

 

Джерело: http://www.fpsu.org.ua/