Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Міністр соцполітики Людмила Денисова: «Міністерство відкрито до співпраці з профспілками»

Міністр соцполітики Людмила Денисова: «Міністерство відкрито до співпраці з профспілками». Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

«Побудова демократичного суспільства та соціально справедливої економіки неможлива без активного соціального діалогу» - акцентував В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий на початку зустрічі з Міністром соцполітики Людмилою Денисовою.

Профспілкове бачення, яким має бути соціальний діалог, щоб результат був корисним для працівників, державі та бізнесу, висвітлив В.о. Голови Федерації профспілок. Це, передусім, залучення соціальних партнерів до підготовки проектів рішень Уряду та міністерств, включення представників до колегій ЦОВВ, можливість проведення громадського контролю за виконанням законів і адекватне консолідоване реагування для усунення виявлених порушень. Для більш ефективного врегулювання питань в сфері праці та розвитку трудового потенціалу профспілки запропонували відродити назву і функції Міністерства праці та соціальної політики.

Сторони також обговорили питання роботи фондів соціального страхування та необхідності забезпечення стабільності соціальних виплат та відновлення належної роботи інспекції праці за активної участі профспілок у ролі громадського контролю.

У своєму коментарі щодо підсумків перемовин з Міністром заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк зазначив:  

- Ми запропонували Міністру провести діагностику соціальних хвороб, здійснити своєрідний національний соціальний аудит. Другим кроком слід чітко окреслити зони дискримінації та соціальної несправедливості в сфері праці і якнайшвидше сформувати «дорожню карту» подолання цієї несправедливості. Повноцінний соціальний аудит в країні є вкрай необхідним для будівництва нової соціально справедливої країни.

Також звернули увагу на те, що неможна формувати соціальну політику на так званому прожитковому мінімуму, який був сформований у голодному 2000 році. Профспілки пропонують базувати розрахунки всіх соціальних стандартів на раціональному споживчому бюджеті, враховуючи і потреби сім’ї. Безперечно, на цьому має базуватись і мінімальна заробітна плата, яка має враховувати всі податки.

Вкрай неприйнятною є заборгованість із заробітної плати, в тому числі перед працівниками бюджетних організацій. Також ми закцентували на необхідності визначення прозорого і зрозумілого механізму та етапності досягнення розміру базового тарифу ЄТС величини мінімальної зарплати.

Активно обговорили питання можливих умов МВФ при виділенні кредиту Україні та загроз секвестру державного бюджету. Міністр застерегла щодо поширення недостовірної інформації та запевнила, що всі соціальні питання завчасно будуть опрацьовані з профспілками.

«Міністерство соціальної політики посилюватиме співпрацю з соціальними партнерами. Тільки спільними зусиллями можливо поліпшити й удосконалити соціальний захист працюючих громадян Україні. Проблем дуже багато, однак є і позитивні новини, пенсії за лютий виплачені повністю, а на березневі пенсійні виплати вже закомульовано необхідні кошти» - підвела підсумок зустрічі Людмила Денисова.

Від ФПУ у робочій зустрічі також взяв участь заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

 

Джерело: http://www.fpsu.org.ua/