Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Засідання Спільного представницького органу всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань

Засідання Спільного представницького органу всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Актуальні питання соціально-економічного захисту працівників обговорили учасники спільного засідання СПО всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань для ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні і СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, що відбулось 17 лютого у Будинку спілок. Вів засідання Керівник СПО профспілок, Голова СПО об’єднань репрезентативних профспілок, Голова ФПУ Юрій Кулик.

Учасники засідання розглянули питання про виконання Генеральної угоди на 2010-2012 роки та про пропозиції щодо вступу в колективний трудовий спір у зв’язку з невиконанням окремих її норм. Було вирішено схвалити оцінку профспілкової сторони щодо стану виконання положень Генеральної угоди на 2010 – 2012 роки станом на 1 січня 2014 року, а також доручити Робочій комісії профспілок сформувати додаткові заходи (протокольні доручення) для забезпечення повного виконання положень чинної Генеральної угоди, провести додаткові консультації щодо зближення оцінок та ініціювати перед Стороною власників прийняття протокольних рішень для максимального виконання сторонами положень Угоди.

Було вирішено: СПО профспілок активізувати переговори в рамках направлених звернень до керівників держави і Національної служби посередництва та примирення, а після формування нового Уряду провести з ним консультації і у разі недосягнення домовленостей діяти відповідно до закону про колективні трудові спори.

На засіданні також обговорено питання «Про актуалізацію позиції профспілок щодо укладення Генеральної угоди на новий строк». Враховуючи суспільно-економічну ситуацію та прагнучи досягнути консолідованих цілей для забезпечення соціальної справедливості, СПО об’єднань профспілок вирішив запропонувати новосформованому Кабінету Міністрів України, СПО сторони роботодавців невідкладно завершити переговори й підписати нову Генеральну угоду, яка сприятиме розв’язанню конфліктних проблем у соціально-трудовій сфері та мотивуватиме колективно-договірний процес на інших рівнях соціального діалогу. А у разі недосягнення протягом місяця належного результату від переговорів застосувати механізми, що передбачені Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

Учасники засідання розглянули також наступні питання: «Про позицію профспілкової сторони на переговорах з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2014 рік», «Про затвердження Єдиних підходів щодо розгляду СПО об’єднань профспілок документів з питань зміни діючих тарифів (цін) для населення (електроенергія, газ, послуги транспорту та зв’язку), що надходять від центральних органів виконавчої влади та державних колегіальних органів, які приймають відповідно до їх повноважень рішення про зміну і регулювання зазначених тарифів», «Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування».

На пропозицію Голови ФПУ Юрія Кулика повноваження СПО всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань для ведення колективних переговорів та соціального діалогу на національному рівні було передано СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

 

Джерело: http://www.fpsu.org.ua/