Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

3 грудня - Міжнародний день інвалідів

3 грудня - Міжнародний день інвалідів. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН у спеціальній резолюції проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Цей день відзначається з метою інтеграції інвалідів до життя суспільства.

Сьогодні в Україні працюють майже 740 тисяч людей з особливими потребами. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час Всеукраїнської наради щодо професійної реабілітації інвалідів.

«З початку року в Україні за сприяння центрів зайнятості працевлаштувалися понад 12 тис. людей з особливими потребами. Станом на листопад 2013 року в Україні мають робоче місце 739 460 людей з інвалідністю», - сказала Наталія Королевська.

Вона наголосила на тому, що у пакеті заходів з посилення соціального захисту населення, який було розроблено Мінсоцполітики, працевлаштування найбільш уразливих категорій громадян займає одне з перших місць. Безумовно, це стосується і людей з особливими потребами.

Вона нагадала, що нарада відбулася напередодні Міжнародного дня інвалідів, який відзначається 3 грудня. Цей день був заснований міжнародною спільнотою саме для того, щоб привернути увагу суспільства до проблем людей з особливими потребами.

«Протягом останнього року було зроблено чимало для посилення соціального захисту людей з особливими потребами. Зокрема, вже сьогодні ми можемо сказати, що з наступного року приблизно на 40-60% зростуть розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобіля та на транспортне обслуговування для інвалідів», - сказала Міністр.

За її словами, в умовах обмеженості фінансових ресурсів держави Мінсоцполітики не має права витратити жодної гривні, не надавши при цьому максимальну допомогу та підтримку тим, хто цього дійсно потребує. Для того, щоб виправити ситуацію, потрібно з’ясувати причини, які заважають ефективній роботі системи, а також визначити шляхи, які допоможуть їх усунути.

«Основна причина - недостатня робота органів соціального захисту щодо інформування людей з особливими потребами. Люди часто просто не знають про можливість пройти професійну реабілітацію та навчання і, як наслідок, отримати роботу. На жаль, підхід «за інвалідами ніхто бігати не буде» поки що має місце», - наголосила Міністр.

Тому Наталія Королевська окреслила перелік першочергових завдань, які допоможуть виправити ситуацію.

«По-перше, ми переглянемо перелік професій, за якими інваліди проходять профреабілітацію, уніфікуємо час навчання і гарантуватимемо працевлаштування не менше 90% з тих, хто пройшов навчання. По-друге, фонд інвалідів, служба зайнятості і навчальні центри мають працювати спільно та більш ефективно у напрямку саме працевлаштування інвалідів. По-третє, треба більш плідно працювати з роботодавцями. Потрібні пільги, преференції, інформаційна підтримка від держави для тих підприємств, які беруть на роботу людей з обмеженими можливостями. І ще одне важливе завдання – це інформаційна робота з самими інвалідами. Вони мають більше знати про свої права та можливості для їх реалізації, бо особисто мені прикро, коли, наприклад, люди говорять, що не знають про існування отаких центрів професійної реабілітації, як у Лютежі, Вінниці, Львові, Євпаторії та інших», - зазначила вона.

 

Джерело: mlsp.gov.ua