Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Національна конференція «Подолання дискримінації в оголошеннях про вакансії: нинішня ситуація і передовий досвід країн Європи»

Національна конференція «Подолання дискримінації в оголошеннях про вакансії: нинішня ситуація і передовий досвід країн Європи». Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Профспілки активно виступають проти прямої, прихованої та потенційної дискримінації при прийомі на роботу. Про це заявив заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк, виступаючи на Національної конференції «Подолання дискримінації в оголошеннях про вакансії: нинішня ситуація і передовий досвід країн Європи», що проходила за участі міжнародних експертів 21-22 листопада у Києві. 

Сергій Кондрюк зазначив: Федерація профспілок України спробувала провести системну оцінку наявності у нашої державі як дискримінації, так і сфер соціальної несправедливості, яка як раз потенційно є підґрунтям конкретної дискримінації. Він навив декілька ознак дискримінації, які відбуваються в Україні не тільки при прийнятті на роботу, але і під час оголошень.

Це, перш за все, дискримінація за професійною ознакою – штучно занижена на третину заробітна плата працівників бюджетної сфери у порівнянні з оплатою праці в інших сферах економіки. На сьогодні оплата праці у бюджетній сфері приблизно на третину менше ніж в інших секторах економіки. Другий від дискримінації - за видом діяльності – держава оподатковує трудові доходи за значно вищими ставками, ніж доходи від бізнесу чи пасивні доходи.

Заступник Голови ФПУ закликав учасників конференції зробити все, щоб цей захід став конкретним ефективним кроком на довготривалому шляху діагностики зон дискримінації і підготовки пропозицій щодо їх вирішення.

У виступі на конференції заступника керівника управління захисту трудових прав Департаменту правового захисту апарату ФПУ Марії Гриценко наголошувалось, що аналіз здійснення членськими організаціями ФПУ – всеукраїнськими галузевими профспілками та територіальними профспілковими об’єднаннями громадського контролю за дотриманням роботодавцями законодавства про працю свідчить про те, що конституційна норма про право на працю багатьма роботодавцями в державі не виконується. У ситуації, коли в ході адміністративної реформи суттєво обмежуються повноваження Державної інспекції України з питань праці, не збільшується чисельність державних інспекторів праці, що унеможливлює проведення ними перевірок дотримання роботодавцями законодавства про працю так часто і так ретельно, як того вимагає принцип забезпечення ефективного застосування правових норм, профспілки розгортають масштабний громадський контроль за додержанням трудового законодавства.

Так, Рада ФПУ постановою від 12.12.2012 «Про завдання профспілкових організацій щодо забезпечення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства» визначила пріоритетним завданням ФПУ, її членських організацій на 2013-2014 роки розгортання масового, дієвого громадського контролю профспілок за дотриманням трудового законодавства. З метою поновлення трудових прав працівників профспілковими організаціями підготовлено та направлено 11 722 подань (письмових повідомлень) про усунення порушень законодавства про працю, з яких 8869 скеровано роботодавцям, 517 - територіальним державними інспекціям з питань праці, 320 - органам прокуратури, 14 - Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, 1392 - органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, 610 - до інших органів.  

Марія Гриценко також повідомила, що у ході інспектування виявлені факти дискримінації працівників за ознакою членства в профспілці. Зазначені факти виявлені на підприємствах транснаціональних компаній (ТНК), адміністрації яких не допускають на свою територію профспілкових активістів, обмежують права працівників на об’єднання в профспілки, що є проявом дискримінації в сфері праці. Створені на окремих підприємствах профспілкові організації ігноруються роботодавцями, що унеможливлює ведення колективних переговорів, на них чиниться психологічний, адміністративний тиск і в подальшому їх здебільшого звільняють з роботи з надуманих причин.

Джерело: fpsu.org.ua