Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Робоча нарада на тему: "Соціальній справедливості – підтримку соціальних партнерів"

Робоча нарада на тему:

Актуальні питання визначення зон соціальної несправедливості у сфері праці та головні позиції Національної доповіді щодо забезпечення соціальної справедливості в Україні за 2013 рік обговорено під час робочої наради, яка відбулась 7 листопада у Будинку профспілок.

У заході взяли участь заступник Голови Федерації профспілок України С.М.Кондрюк, керівники структурних підрозділів апарату ФПУ, Мінсоцполітики України, Федерації роботодавців України, представники наукових кіл.

З самого початку дискусії заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк закликав її учасників до конструктивного, толерантного та плідного обговорення запропонованих зон проявів соціальної несправедливості. Він підкреслив, що для того, щоб визначити шляхи своєї участі у подоланні соціальної несправедливості, ФПУ провела своєрідну її діагностику. Федерація підготувала пакет пропозицій профспілок щодо напрямів та заходів з вирішення цієї проблеми, а також взяла активну участь у розробці «Концепції соціальної політики України до 2023 року».

На думку профспілок, не забезпечено реалізацію принципу соціальної справедливості ні в оплаті праці, ні в оподаткуванні, ні в соціальному захисті. В основу державної соціальної політики покладено ідею соціальних мінімумів: мінімальна зарплата, мінімальна пенсія, прожитковий мінімум. При цьому розміри цих мінімумів є заниженими. В першу чергу, це стосується прожиткового мінімуму, який сьогодні перестав виконувати функцію базового соціального стандарту для визначення достатнього рівня життя громадян і потребує оновлення з урахуванням потреб соціально-економічного розвитку.

Як наголошувалося під час дискусії, потрібність у визначенні зон соціальної несправедливості викликана необхідністю спільними зусиллями вирішувати ці проблеми як для соціально-економічного розвитку країни, так і для забезпечення реалізації принципів соціальної справедливості у всіх сферах життя та праці людей.

Після обговорення таблиці узгоджених позицій з подолання зон соціальної несправедливості, які підготовлені робочими підгрупами, було уточнено їх перелік, визначені узгодженні позиції, які будуть використанні при підготовці Дорожньої карти подолання зон соціальної несправедливості.

Учасники наради також обговорили структуру Національної доповіді щодо забезпечення соціальної справедливості в Україні за 2013 рік.

 

Джерело: fpsu.org.ua