Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Молодь - майбутнє профспілок

Молодь - майбутнє профспілок. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Про позицію Федерації профспілок України щодо вирішення актуальних питань життя, навчання та праці молоді проінформував 28 серпня представників регіональних ЗМІ заступник Голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий під час зустрічі у прес-центрі ФПУ.  Він навів приклади конкретних дій ФПУ та її членських організацій по обстоюванню соціальних прав і інтересів молоді, зупинився на болючих питаннях, які нині турбують працюючу та студентську молодь: зайнятість, виплата стипендій і зарплат, оздоровлення. Окремим рядком йшлося про недостатній рівень забезпечення молоді доступним по вартості житлом.

Відкриваючи зустріч, заступник Голови ФПУ Є.М.Драп’ятий наголосив на тому, що профспілки, як одна із сторін соціального діалогу, через інструменти соціального партнерства мають, в першу чергу, забезпечувати представництво і захист прав працівників, зокрема, молоді. Найуразливішою верствою суспільства на ринку праці залишається молодь, підкреслив він. Проблема безробіття молоді потребує невідкладного розв’язання, оскільки зростання безробіття призводить до зниження рівня життя, зростання тіньової зайнятості, погіршення криміногенної ситуації, сприяння зовнішнім трудовим міграціям, втрати мотивації до праці. Заступник Голови ФПУ Є.М.Драп’ятий зазначив, що сьогодні однією з найгостріших проблем для молоді є забезпечення молодих сімей власним житлом. Відсутність перспективи у вирішенні цього питання призводить до катастрофічних наслідків: масової міграції молоді за кордон та негативних демографічних наслідків. Доречи, експерти зазначають, що українська еміграція молодшає і стає більш інтелектуальною. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, на невирішеність житлової проблеми, як причину відкладання народження дитини, в Україні вказали 50,2% респондентів.

З огляду на це надзвичайно вчасним та необхідним кроком було затвердження Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки. Йдеться про єдину програму державного пільгового довгострокового кредитування молоді для будівництва житла, яка реально доступна для молодої сім’ї. Але навіть цей механізм кредитування має низку аспектів, що роблять вказану Програму недоступною для значної частини молоді, на яку вона розрахована.

Федерація профспілок, як підкреслив Є.М.Драп’ятий, багато уваги приділяє саме цьому питанню. Тому тема круглого столу «Забезпечення молоді житлом – реалії та умови реалізації», проведений 4 липня цього року, наразі є дуже актуальною. У її обговоренні взяли участь представники влади, профспілок, молодіжних громадських організацій, науковці, експерти. Вже є певні зрушення у забезпеченні належного фінансування програм, зокрема передбачені необхідні кошти, створені реалістичні умови участі у них, за якими молодь має змогу отримати доступне житло. За словами Євгена Драп’ятого, мета подібних заходів – пошук механізмів реалізації законів та правових актів щодо забезпечення молоді житлом.

Заступник Голови ФПУ наголосив на тому, що головною метою молодіжної політики профспілок є захист соціально-економічних трудових прав молоді, що працює та навчається. Нерідко через низьку зарплату, неможливість задоволення власних потреб молоді люди змушені шукати краще оплачуваної роботи, часом навіть не за спеціальністю. Профспілки, як одна із сторін соціального діалогу, через інструменти соціального партнерства мають, в першу чергу, забезпечувати представництво і захист прав працівників, зокрема, молоді. Найуразливішою верствою суспільства на ринку праці залишається молодь, підкреслив він. Проблема безробіття молоді потребує невідкладного розв’язання, оскільки зростання безробіття призводить до зниження рівня життя, зростання тіньової зайнятості, погіршення криміногенної ситуації, сприяння зовнішнім трудовим міграціям, втрати мотивації до праці. Тому, зазначив Євген Драп’ятий, профспілкам необхідно вживати заходів щодо здійснення соціально-правових програм, підвищення рівня життя молоді.

«Дуже багато для розуміння позиції молоді дали нам, працівникам ФПУ, ті пропозиції молодих представників профспілок, які були у центрі уваги під час проведення кущових семінарів «Молодіжна зайнятість в Україні: проблеми, причини та шляхи їх подолання», які відбулись 18-19 червня у Дніпропетровську, Луцьку, Чернігові, - сказав Є.М.Драп’ятий. – Федерація профспілок вважає, що дуже важливо вислухати молодих профспілкових лідерів, саму молодь з питань, що її турбують, зокрема щодо молодіжної зайнятості, та спільно напрацювати пропозиції і шляхи подолання цих проблем».

 

Джерело: http://www.fpsu.org.ua