Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

За порушення законодавства про зайнятість роботодавцям загрожує штраф до 23 тис. грн.

За порушення законодавства про зайнятість роботодавцям загрожує штраф до 23 тис. грн.. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Уряд затвердив Порядок, який визначає механізм накладення на суб’єктів господарювання та роботодавців штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення (Постанова Кабінету Міністрів від 17 липня 2013 р. № 509).

Документом передбачено, що штрафи накладаються Головою Держпраці, його заступниками, начальниками управлінь і відділів Держпраці та їх заступниками, а також начальниками територіальних органів Держпраці та їх заступниками (далі — уповноважені посадові особи).

У разі виявлення під час перевірки роботодавця ознак порушення законодавства про зайнятість населення посадова особа Держпраці складає акт.

Справа розглядається у п’ятнадцятиденний строк з дня прийняття рішення про її розгляд за участю представника роботодавця, щодо якого її порушено. Проте справу може бути розглянуто без участі такого представника у разі, коли його поінформовано і від нього не надійшло обґрунтоване клопотання про відкладення її розгляду. Строк розгляду справи може бути продовжений, але не більше ніж на 10 днів.

Постанова про накладення штрафу складається у двох примірниках за формою, встановленою Мінсоцполітики, один з яких залишається у Держпраці або її територіальному органі, другий – надсилається протягом трьох днів роботодавцю, стосовно якого прийнято постанову.

Штрафи за порушення законодавства про зайнятість населення визначені в розмірі від двох до двадцяти мінімальних зарплат, установлених на момент виявлення порушення (на сьогодні, даний розмір штрафу у грошовому еквіваленті становить від 2 294 грн. до 22 940 грн.). Штраф необхідно сплатити протягом місяця з дня прийняття постанови про його накладення, про що суб’єкт господарювання або роботодавець повідомляє Держпраці чи її територіальний орган. Несплачені в добровільному порядку штрафи стягуються в судовому порядку.

Затверджений Порядок має прозорий механізм розгляду справи про накладення штрафів, який захищає права роботодавців та містить прозорий і однозначний порядок розгляду відповідних справ. Необхідність приведення до таких вимог відстоювалася Держпідприємництвом України при розробці вказаного документа.

 

Джерело: http://ukrsocium.com