Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Соціальний захист ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Соціальний захист ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Мінсоцполітики підготувало законопроект, що посилює соціальний захист трьох категорій чорнобильців: дітей-чорнобильців, вдів чорнобильців і тих, хто будучи дітьми проживав на зараженій території в перші два місяці після аварії. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час зустрічі з представниками громадських організацій чорнобильців. У зустрічі взяли участь представники Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля», Черкаської обласної громадської організації «Чорнобильський набат», Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль Україна», Всеукраїнського об'єднання ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86» та інших організацій.

«Як ми і домовлялися на попередній зустрічі, Міністерство підготувало проект закону, яким буде посилено захист трьох категорій чорнобильців. Вони також постраждали від Чорнобильської катастрофи, але не могли користуватися соціальними гарантіями. Ці зміни підтримали всі чорнобильські організації», - сказала Наталія Королевська.

Міністр уточнила, що в першу чергу законопроект стосується тих, хто не досяг повноліття на 26 червня 1986 року і з 26 квітня по 26 червня того ж року постійно проживали на території з перевищенням граничної дози опромінення. «Ті, хто з цієї категорії захворів після досягнення повноліття на рак щитовидної залози, отримають статус», - сказала вона.

Крім того, проект закону включає в себе пункт про соцзахист осіб, які до настання повноліття мали статус дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а після досягнення 18 років такий статус втрачають. «Законопроектом пропонується зберегти за ними право медичного обслуговування, диспансеризації та лікування у спеціальних стаціонарах», - сказала Міністр.

Окремо в документі прописано захист членів сімей (дружин (вдів), чоловіків, неповнолітніх дітей, батьків) ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, які померли. «Пільги та компенсації повинні надаватися сім'ї померлих громадян, які були віднесені до категорії 1 (інваліди), незалежно від встановлення причинного зв'язку смерті з Чорнобильською катастрофою», - заявила Наталія Королевська.

 

Джерело: mlsp.gov.ua