Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

З 11 червня розпочнеться оздоровлення чорнобильців за новим Порядком

З 11 червня розпочнеться оздоровлення чорнобильців за новим Порядком. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Міністерство соціальної політики розробило новий Порядок, за яким вже з цього року будуть оздоровлюватися громадяни, які постраждали від аварії на ЧАЕС. Про це повідомила Міністр соціальної політики Наталія Королевська 7 червня під час селекторної наради в КМУ. За її словами, відповідний Порядок передбачає нові принципи організації оздоровлення як безпосередньо чорнобильців, так і дітей-чорнобильців, і був введений в дію наприкінці квітня. 

«Цього року на оздоровлення чорнобильців передбачено 370 млн. грн. Новим же Порядком ми фактично змінюємо підхід до забезпечення постраждалих громадян санаторно-курортними путівками та путівками на відпочинок. Зокрема, відбудеться упорядкування черги осіб, які мають право на отримання путівок, – гарантовано зберігається обліковий номер у черзі на наступний рік для тих чорнобильців, які не отримали путівки в поточному році. Крім того, вперше для постраждалих третьої та четвертої категорій виділяються пільгові путівки», - сказала вона.

Крім того, Міністр повідомила, що відповідно до нового Порядку постраждалі від аварії на ЧАЕС мають право вільного вибору санаторію для лікування.

«З-поміж санаторіїв, які бажають приймати „чорнобильців”, визначено 67 санаторіїв, заїзди до яких розпочнуться з 11 червня поточного року. Міністерство своєчасно надало в регіони список таких санаторіїв та граничну кількість виділених путівок для самостійного вибору санаторіїв постраждалими особами та батьками потерпілих дітей», - сказала вона.

Водночас Наталія Королевська зазначила, що для того, щоб Міністерство могло надати путівки вже 11 червня, регіони повинні були дати відповідну інформацію ще 6 червня, однак продовжують надсилати її ще й зараз.

«Працівники Міністерства, щоб забезпечити чорнобильців оздоровчими путівками, працюють цілодобово і всі вихідні проведуть на роботі. І я вас попереджую, якщо 12 червня діти, потерпілі від чорнобильської аварії, не виїдуть своєчасно до санаторіїв, – я особисто буду ініціювати перед Прем’єром кадрові рішення щодо керівників відповідних областей», - сказала Міністр, звертаючись до учасників наради.

Окрім того, за словами Наталії Королевської, ще у квітні поточного року Мінсоцполітики виділено понад 22 млн. грн. на організацію перевезення груп дітей до закладів оздоровлення та у зворотному напрямі, однак регіони досі не прозвітували про свою готовність.

«До старту оздоровчої кампанії – 1 червня – регіони повинні були повідомити Мінсоцполітики про укладені договори на залізничні та автомобільні перевезення. Але ще й сьогодні більшість областей інформацію про готовність до перевезення груп дітей не надало. Однак ми не допустимо зриву першого заїзду дітей», - сказала вона.