Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Підготовка укладання Генеральної угоди на новий строк

Підготовка укладання Генеральної угоди на новий строк. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

1 квітня у Будинку спілок відбувся черговий раунд консультацій керівників всеукраїнських профспілок промислового сектору з керівництвом СПО сторони роботодавців на національному рівні з метою узгодження позицій, які перешкоджають підписанню Генеральної угоди на новий строк.

Головували під час зустрічі заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк та О.В.Мирошниченко - Конфедерація роботодавців України.

Нагадаємо, що з метою підготовки компромісних рішень для Сторін соціального діалогу та врегулювання розбіжностей, що виникли за результатами колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на 2013-2015 роки, проходили консультації представників Сторін, а також відбулося два засідання робочої групи СПО об'єднань профспілок з обговорення компромісних редакцій статей Генугоди. За результатами цієї роботи, з 28-ми положень, віднесених до розбіжностей, було схвалено 10 компромісних рішень. З 18-ти положень, щодо яких не знайдено компромісу, залишаються три принципові для профспілок положення.

Під час консультацій з роботодавцями було обговорено 2 цих питань:

- щодо встановлення розміру тарифної ставки (посадового окладу) робітника І тарифного розряду;

- та переліку і розміру доплат і надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників, що мають міжгалузевий характер у небюджетній сфері.

У ході дискусії профспілкова сторона вкотре наголосила, що не поступиться основним принципом, який має бути закладений до змісту нової Генеральної угоди, а саме – передбачення умов для підвищення заробітної плати. Представники сторони роботодавців, посилаючись на складні економічні умови, а також на ті обставини, що за їхніми даними, далеко не усі сучасні підприємства використовують тарифну систему оплати праці, запропонували віднести питання встановлення підвищуючого коефіцієнту до тарифу першого розряду – на рівень галузевих угод.

Після змістовних виступів сторонам, на жаль, не вдалося досягнути принципових домовленостей. Тому було ухвалено рішення про пошук можливих компромісів, зокрема, одним з таких шляхів, за пропозицією профспілок, може стати застосування примирних процедур із залученням незалежного посередника, - відповідно до статті 11 Закону України «Про колективні договори і угоди».

 

Джерело: fpsu.org.ua