Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Григорій Осовий: «Оздоровлення працівників та членів їх сімей – пріоритет для профспілок»

Григорій Осовий: «Оздоровлення працівників та членів їх сімей – пріоритет для профспілок». Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Фінансування відпочинку та оздоровлення застрахованих працівників за рахунок фондів соцстрахування з ініціативи профспілок у цьому році значно збільшилось. Про це заявив перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Григорій Осовий під час брифінгу для представників регіональних ЗМІ.

«Ми мали провальний період щодо забезпечення працівників путівками на відпочинок та оздоровлення у 2010-2011 роках, але в 2012-2013 роках завдяки наполегливій і принциповій позиції профспілок ситуація значно покращилась, - підкреслив він. – Ми використали всі можливості для того, щоб збільшувати ресурсну базу. Тому у минулому році за рахунок коштів соціального страхування було оздоровлено 242 тис. працівників, а у поточному році ми ще збільшили кількість путівок, тричі поверталися до корегування бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Таким чином у цілому сума коштів на оздоровлення збільшена до 1 млрд. 400 млн. гривень Це рекордний показник за останні п’ять років»

Друга частина цієї роботи – це оздоровлення дітей. «Оскільки соціальний захист, зокрема оздоровлення, працівників та членів їх сімей – пріоритетний напрям роботи для профспілок, Федерація профспілок України значну увагу приділяє організації відпочинку та оздоровлення дітей, - наголосив Григорій Осовий. – ФПУ – один з ініціаторів проведення парламентських слухань з цього питання, а також розробки проекту Концепції Державної цільової програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів на період до 2017 року. Цей документ спрямований на удосконалення системи оздоровлення та відпочинку дітей, забезпечення державних гарантій щодо доступності та якості оздоровчих послуг, розвиток мережі дитячих оздоровчих закладів».

Позиція профспілок полягає в тому, що оздоровлення дітей – пріоритетне завдання як для держави, так і для громадських організацій. Щодо фінансування оздоровчої кампанії – на ці цілі спрямовується із різних джерел 2,4 млрд. гривень. Значно збільшено фінансування за рахунок соціального страхування - на 72%. Враховуючи особливості придбання цих путівок, слід зазначити, що кожна четверта з них буде надаватися безкоштовно. Це зроблено вперше за останні роки.

Однак, у багатьох застрахованих осіб викликає занепокоєння досить висока вартість путівок. Профспілки вважають, що для дитячих таборів варто було б встановити певні пільги зі сплати комунальних послуг, з оподаткування та інших платежів.

Під час брифінгу також зазначалось, що слід звернути увагу на те, що потребують перегляду встановлені норми харчування у дитячих закладах – вони давно застаріли і не відповідають реаліям. Профспілки неодноразово на цьому наголошували та пропонували їх підвищити. І ось нещодавно за результатами обговорення цих питань на засіданні Кабінету міністрів Прем’єр-міністром Миколою Азаровим дано доручення Міністру соціальної політики України Наталії Королевській терміново підготовити відповідні зміни

Григорій Осовий також поінформував, що традиційно адміністрації підприємств, де є дитячі табори, на літній період передають управління цими об’єктами профспілкам. Зараз нараховується 622 дитячих стаціонарних позаміських таборів, які працюють під управлінням профкомів. Біля 50 з цих закладів – суто профспілкові. «Це велика відповідальність для профспілок, тому вони і надалі будуть відноситися до організації оздоровлення дітей як одного із своїх пріоритетних напрямів роботи», - наголосив він.

 

Джерело: .fpsu.org.ua