Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Регіональна конференція з питань захисту працівників-мігрантів шляхом співпраці між європейськими профспілками

Регіональна конференція з питань захисту працівників-мігрантів шляхом співпраці між європейськими профспілками. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

15 травня 2013 року у м. Кишинів (Молдова) розпочала свою роботу Регіональна конференція з питань захисту працівників-мігрантів шляхом співпраці між європейськими профспілками. Конференція проводиться у рамках проекту технічного співробітництва ЄС та Міжнародного бюро праці (МБП) «Ефективне управління трудовою міграцією та її кваліфікаційними аспектами».

Мета конференції – створення двосторонніх та багатосторонніх профспілкових мереж з метою посилення захисту працівників-мігрантів за кордоном; сприяння укладенню угод між профспілками країн Ради Європи, спрямованих на захист прав працівників-мігрантів; підтримка профспілок, які беруть участь у проекті ЄС та МБП, а також у процесі створення постійної мережі, яка дозволить продовжити їх співпрацю навіть після закінчення проекту.

У заході беруть участь представники ЄС, Міжнародної організації праці (МОП), ООН, Міжнародної організації з міграції (МОМ), міністерств праці, організацій роботодавців, а також національних профцентрів Греції, Італії, України, Португалії, Молдови, Польщі, Росії, Румунії. Серед них – делегація Федерації профспілок України на чолі з заступником Голови ФПУ Сергієм Українцем.

З вітальним словом перед учасниками конференції виступили: міністр праці, соціальної політики та сім’ї Молдови Валентина Буліга, резидент-координатор ООН у Молдові Нікола Харрінгтон Бухей, керівник відділу з політичних та економічних питань представництва ЄС у Молдові Вічер Слаггер, голова Національної конфедерації профспілок Молдови Олег Будза та національний координатор проекту у Молдові Оксана Ліпкану.

Перше засідання конференції, на якому виступив з презентацією Люк Демаре з департаменту МБП з роботи з організаціями трудящих, було присвячене стандартам МОП щодо захисту працівників-мігрантів. У своїй презентації Л. Демаре детально зупинився на положеннях Конвенцій МОП №№ 97 та 143.

На другому засіданні було розглянуто приклади позитивного досвіду набуття професійних навичок у сфері будівництва. З доповіддю на цю тему та демонстрацією відеозаписів про мобільні професійно-технічні пункти виступив генеральний директор Центру професійної підготовки будівельників м. Рим Альфредо Сімонетті.

У центрів уваги третього засідання конференції за головування заступника Голови ФПУ С. Українця – позитивний досвід надання підтримки працівникам-мігрантам. З презентацією на зазначену тему виступила координатор з роботи профспілок у сфері сільського господарства Міжнародної спілки працівників харчової та тютюнової промисловості, сільського господарства, ресторанного та готельного обслуговування, громадського харчування та суміжних галузей (IUF) Світлана Бойнчан. У своїй презентації С. Бойнчан розповіла зокрема про позитивний досвід надання підтримки працівникам-мігрантам у вигляді інформаційних та консультаційних послуг.

Перший робочий день конференції завершився круглим столом на тему: «Роль профспілок у наданні підтримки працівникам-мігрантам у країнах призначення». У ході жвавої дискусії представники профспілок як країн походження, так і країн призначення проінформували про ситуацію на ринках праці відповідних країн, ознайомили зі статистикою щодо трудової міграції, окреслили шляхи співпраці з захисту працівників-мігрантів. Під час круглого столу заступник Голови ФПУ С. Українець ознайомив учасників конференції з практикою роботи та законодавчими пропозиціями ФПУ щодо правового захисту працівників-мігрантів.

 

Джерело: fpsu.org.ua