Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Держпраці перевірить підприємства, де цього року виникла нова заборгованість із зарплати

Держпраці перевірить підприємства, де цього року виникла нова заборгованість із зарплати. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Наталія Королевська доручила Держпраці звернутися до Міндоходів щодо проведення спільних перевірок підприємств, на яких цього року виникла нова або зросла заборгованість із заробітної плати. Відповідне доручення Міністр соціальної політики дала під час селекторної наради з регіонами щодо ситуації із погашенням заборгованості по заробітній платі. 

«Доручаю Держпраці звернутися до Міндоходів щодо проведення спільних перевірок підприємств, де в нинішньому році виникла нова або зросла заборгованість із зарплати. У разі виявлення порушень - спрямувати матеріали до МВС», - сказала Міністр. 

Вона нагадала, що це їхня функція – допомогти та захистити кожну людину, щоб не було жодних фактів порушення трудових прав та прав працюючих на соціальний захист.

Як повідомила Наталія Королевська, за оперативними даними, скоротилися борги із заробітної плати на державних та комунальних підприємствах, проте зросли у приватному секторі. «За оперативними даними, порівняно з березнем 2013 року борги державних підприємств скоротилися на 25%, борги комунальних зменшилися на 15%. Але у той же час на 11% зросли борги у приватному та корпоративному секторі. Сьогодні вони складають 600 млн. грн. На цей сектор припадає і левова частка нових боргів», - сказала вона.

Наталія Королевська відзначила, що задля поліпшення ситуації із погашенням заборгованості із заробітної плати вже активізовано роботу Держпраці. Так, з початку року державними інспекторами з питань праці проведено 4,5 тис. перевірок на 3300 підприємствах-боржниках із виплати зарплати.

«На вимоги державних інспекторів підприємства-боржники повністю чи частково погасили заборгованість із виплати зарплати 304 тисячам працівників на суму 694 млн. грн. До адміністративної відповідальності притягнуто 3,3 тис. посадових осіб підприємств-боржників. Загальна сума накладених судами та державними інспекторами штрафних санкцій становить 1,6 млн. гривень. 10 посадових осіб вже притягнуто до кримінальної відповідальності за несвоєчасну виплату зарплати», - сказала вона.

Міністр повідомила, що до правоохоронних органів передано загалом 1600 матеріалів перевірок, в яких вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України. По цих матеріалах іде робота. Тому вона звернулася до правоохоронних органів з проханням прискорити розгляд цих справ. «Щоб усі керівники, які зловживають своїм становищем і припускають заборгованість із заробітної плати, розуміли, яка відповідальність їх чекає», - пояснила Наталія Королевська.

 

Джерело: mlsp.gov.ua