Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості
В ЄДНОСТІ НАША СИЛА!!!

Зустріч Голови ФПУ Юрія Кулика з представниками регіональних ЗМІ

Зустріч Голови ФПУ Юрія Кулика з представниками регіональних ЗМІ. Київська міська професійна спілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості

Про актуальні питання діяльності Федерації профспілок України з соціально-економічного захисту людини праці, сприяння досягненню соціальної справедливості в різних сферах суспільного життя розповів Голова ФПУ, Голова СПО об’єднань профспілок Юрій Кулик під час зустрічі з представниками регіональних ЗМІ, яка відбулась 8 серпня у прес-центрі Федерації профспілок України.

Юрій Кулик ознайомив журналістів із структурою ФПУ та основними напрямами її діяльності, підкреслив, що головним пріоритетом для Федерації та її членських організацій були і залишаються захист законних прав та інтересів працівників, забезпечення принципів соціальної справедливості. Він поінформував їх про роль профспілок у здійсненні соціального діалогу на національному, галузевих та регіональних рівнях.

Голова ФПУ, зокрема, висловив занепокоєння щодо тенденції політизації професійних спілок. «Я днями відвідав Чернівецьку область, зустрічався з головою облдержадміністрації Михайлом Папієвим, - зазначив Юрій Кулик. – Я був стурбований, коли почув інформацію про створення двох нових профспілок - підприємців та міжредакційної профспілкової організації Всеукраїнської професійної спілки «Незалежна медіа-профспілка України». Як мені повідомили, їх фактично очолюють представники деяких опозиційних політичних сил області. Ми серйозно занепокоєні такими фактами, які нівелюють профспілковий рух у класичному його розумінні, знижують авторитетність професійних об’єднань на міжнародному рівні. Профспілки не можуть бути представниками підприємців, які є роботодавцями, а також будь-якої політичної сили. Відповідно до чинного законодавства, всі вони реєструються у Міністерстві юстиції. І це питання я хотів би обговорити з новим Міністром юстиції Оленою Лукаш».

Голова СПО об’єднань профспілок також розповів про підвищення якості та змісту взаємодії сторін соціального діалогу при вирішенні проблем, які зараз турбують людину праці. Окрема тема – укладання Генеральної угоди на новий строк. За останній період, підкреслив Юрій Кулик, була проведена значна підготовча робота, працювала спільна тристороння робоча комісія. З багатьох пунктів цього документу сторони досягли компромісу. Але залишилась низка принципових розбіжностей. «Ми досі не можемо підписати Генеральну угоду на 2013-2015 роки через 11 розбіжностей, - пояснив глава ФПУ. - Я вже надіслав листа на адресу Прем’єр-Міністра України Миколи Азарова та Голови Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа з пропозицією зібратися разом і вирішити цю проблему».

Основне питання, яке турбує профспілки, зазначив Юрій Кулик, це розмір заробітної плати в Україні та заборгованість із її виплати. «Зараз мінімальна заробітна плата становить 1147 грн., а у держслужбовців набагато менше, - сказав він. – Якщо середня зарплата по країні зараз 3200 грн., то держслужбовці, які працюють, наприклад, у райдержадміністраціях, отримують по 1100 – 1200 грн. Це - неприпустимо. Федерація профспілок України вже підготувала та передала до Уряду свої пропозиції щодо подальшого підвищення зарплати працівників, як бюджетної, так і виробничої сфери, оскільки її рівень не відповідає реаліям сьогодення і не достатній для забезпечення гідного життя працівників та членів їх сімей».

Юрій Кулик також розповів про співпрацю Федерації профспілок України з Верховною Радою, Кабінетом Міністрів та Федерацією роботодавців України у питаннях законотворчості. Зокрема він торкнувся чутливих питань проекту Трудового кодексу, який зараз знаходиться на розгляді у парламенті, але тимчасово відкликаний. Він роз’яснив представникам регіональних ЗМІ позицію ФПУ стосовно Трудового кодексу.

Профспілковий лідер зазначив також, що зараз ФПУ ретельно працює над такими актуальними питаннями, як удосконалення методики обчислення прожиткового мінімуму, збереження права власності на майно профспілок, організаційного та фінансового зміцнення профспілок, розробки державної програми підвищення престижності праці, організації оздоровлення працівників та членів їх сімей, молодіжного житлового будівництва тощо.

Особливу увагу Голова ФПУ приділив питанням охорони праці. «Для Федерації профспілок України, її членських організацій питання охорони праці, захисту та реалізації прав членів профспілок на гідну, а отже безпечну працю є пріоритетним напрямком діяльності, - підкреслив він. - Якими ж засобами профспілки домагаються вирішення цих питань? Це, перш за все, соціальний діалог, а також громадський контроль за безпекою та умовами праці»

Окремо Юрій Миколайович зупинився на питаннях пенсійного забезпечення. «Зараз ситуація є критичною через те, що кількість працюючих вже зрівнялась з кількістю пенсіонерів. Це негативно позначається на платіжному балансі Пенсійного фонду, призводить до дефіциту його бюджету, - наголосив він. - Зі свого боку ФПУ категоричне не підтримує передачу функцій адміністрування від Пенсійного фонду новоствореному Міністерству доходів і зборів та включення єдиного соціального страхового внеску до Податкового та Бюджетного кодексів України».

Наприкінці зустрічі Юрій Кулик відповів на чисельні запитання журналістів.

 

Джерело: http://www.fpsu.org.ua